Uitleg

Coaches heb je in allerlei soorten en maten, daarom geef ik je een korte uitleg mbt het verschil tussen: Coach – Counselor – Psycholoog – Psychiater

Coach: is vaak werk gerelateerd maar ook wanneer je worstelt met een bepaalde levensstijl zoals het volgen van een dieet of slecht slapen. De cliënt komt met probleem en de coach geeft ondersteuning om doel te halen.

Counselor: is meer mentaal gerelateerde therapie. De Counselor begeleid de cliënt om tot de kern van het probleem te komen die ten grondslag liggen aan de huidige problematiek. Om vervolgens het zelf oplossend vermogen te onderzoeken en stimuleren om de balans te herstellen.

Psycholoog: lijkt erg veel op de de counselor, betreft een universitaire opleiding vaak met een specialisatie. Ook hierbij het doel om samen met cliënt gedragingen inzichtelijk te maken en onderzoeken wat een cliënt anders kan doen waardoor gedragingen minder belastend zijn.

Psychiater: Is een arts, heeft een medische achtergrond en behandelt cliënten waaraan een psychische ziekte ten grondslag ligt.

 

Wat is:

 • Enneagram: Dit is een persoonlijkheidsmodel dat je inzicht geeft in je onbewuste drijfveren waardoor je je eigen gedrag beter kunt relativeren én die van de ander. Dit geeft je o.a. inzichten in je ego waarin jij je kunt ontwikkelen en het belangrijkste dat je jezelf begrijpt! Hierdoor kun je effectiever omgaan met de mensen om je heen. Verander jij! Dan verandert ook jouw omgeving, het doorbreken van de schakel begint nl bij je zelf. Wat zijn jouw diepste drijfveren? Ben je op zoek naar die aai over je bol? Lust? Angst? Alhoewel ik niet van de hokjes ben, is het een eyeopener om jezelf toch in een “hokje” tegen te komen met al je kwaliteiten. Kijk maar eens naar een vergadering of een teamspel, daar zit altijd wel een leider in, een analist, een twijfelaar, een helper, enz. Het Enneagram laat je zien hoe dit werkt én dat het heel handig is om diversiteit in je team te hebben. Je moet er toch niet aan denken dat je een team vol met twijfelaars hebt of allemaal baasje!

Nieuwsgierig wat voor Eneagramtype je bent? Plan een interview met mij in of doe de test Enneagramsite.nl.

 • TA Transactionele Analyse:
  Een sociaalpsychologische theorie over gedragingen van de mens waarbij wordt gekeken naar besluiten die op jonge leeftijd zijn genomen om op te groeien. TA gaat uit van: IK ben OK en JIJ bent OK waarbij o.a. de concepten van het Dramadriehoek, Ego-toestanden, Script, Spel en Symbiotische relaties onderzocht worden. Als kind moest je misschien om je opvoeder te behagen altijd je best doen of sterk zijn, dit werkte als kind heel goed. Maar nu…… nu ben je volwassen en dan mag je ook weleens wat minder je best doen of je emoties laten zien. Je hoeft niet altijd de redder te zijn. Leer om volwassen in het hier en nu te reageren.
 • NLP Neuro linguïstisch programmeren:
  Dit is een methodiek dat gebruik maakt van al onze zintuigen (ruiken, horen, zien, voelen, proeven) om inzichtelijk te maken hoe we communiceren/gedragen en hoe we hier effectiever mee om kunnen gaan. Onbewust koppelen we momenten we via onze zintuigen, je herkent vast wel een moment dat je bijv. iets ruikt of ziet en dat dit je terugbrengt naar een moment in het verleden. Dit kun je, als het een negatieve invloed op je heeft, doorbreken. Met NLP leer je naar die situatie te kijken en leer je óók hoe je daar op een andere manier mee om kunt gaan. Een klassiek voorbeeld waar sommigen last van hebben: als je schoonmoeder binnen stapt dan gebeurt er altijd iets onaangenaams met de sfeer volgens jou. We gaan dan zo’n situatie herbeleven, wat gebeurt er in zo’n situatie met jou, met je schoonmoeder, is dit wenselijk? En vervolgens gaan bekijken hoe je daar een andere draai aan kunt geven. Of: je moet een presentatie geven, dagen van te voren ben je er al mee bezig, je slaapt slecht, je verliest de controle, angst gaat met je aan de haal. Ik neem je mee aan de hand van NLP en zorg dat je steviger gaat staan en jij je presentatie gaat geven zonder negatieve ballast.
 • Familieopstelling:
  Of we het willen of niet, de familie waarin wij geboren zijn heeft een enorme invloed op de persoon die jij geworden bent. Gedragingen van nu kunnen nog een relatie hebben met je familiescript, bij ons thuis gebeurde het altijd…….. En natuurlijk is dat niet altijd fout maar wanneer jij er last van hebt, dat het jou belemmert in je ontwikkeling dán mag je hiervoor hulp vragen, je bent volwassen, je hoeft niet meer onbewust de goedkeuring te vragen aan je familie, JIJbentOK. Familieopstelling kan je inzichten geven op de invloeden van de familie en hoe je hiervan afscheid kan nemen.
 • EMDR:

  Ondanks dat we nog heel veel niet weten van onze hersenen heeft EMDR wetenschappelijk aangetoond dat sommige mensen er baat bij hebben om doormiddel van oogbewegingen de gedachten/beelden aan een traumatische gebeurtenis verdraagzamer te maken.

  EMDR is absoluut géén tovermiddel, een trauma heeft altijd grote impact en ieder mens reageert hierop verschillend.